Perlukah membuat tautan di internal blog?

September 16th, 2009 by hpnugroho


Chain LinksSebuah pertanyaan yang akhirnya terjawab. Perlukah membuat tautan di internal blog kita? Awalnya juga ragu, antara perlu dan tidak. Karena secara saya pribadi kok mbikin repot.

Kenapa repot? Kalau kita apal dengan rinci alamat posting yang mau dibuat tautan sih lancar jaya saja, kalo ndak inget gimana? Jalan satu-satunya, sementara blum ketemu jalan alternatifnya, adalah membuka artikel itu di tab baru trus copas addressnya. Nah, apa ndak repot tuh?

Tapi setelah dapet newsletter dari om Yaro mengenai pentingnya tautan antar artikel dalam blog, jadi mikir 2 kali. Katanya sih, karena sistem yang dimiliki oleh spiderman anak buah bos google ini akan meng-index halaman per halaman lengkap dengan link yang ada.

Berdasarkan informasi dari nara sumber yang tidak jelas keberadaannya, banyaknya link yang menuju sebuah artikel akan memperngaruhi pagerank halaman artikel itu.

Dari pada bingung, silahken di simak uraian om Yaro Starak berikut ini, (maap karena keterbatasan lingua dalam menterjemahkan jadi ada bagian yang luput dari translate) …

This is another sneaky little tip that makes sense once you understand how Google looks at your website.

Ini adalah tips ringan yang masuk akal jika kita mengerti bagaimana google melihat blog kita

Basically, Google views each of the posts and pages on your blog as a separate entity. And because of this, it creates a separate “page rank” for each of your posts and pages by treating them in isolation.

Pada umumnya, google akan melihat setiap posts dan pages di blog kita secara terpisah. Oleh karena itu, juga akan memisahkan pagerank pada setiap posts atau pages dengan perlakuan khusus

That’s why sometimes, when you look at some blogs, their home page could have a page rank of 6, but then their About page may only have a page rank of 2 or 3.

Itulah mengapa jika kita melihat sebuah blog, homepage-nya punya PR-6 tetapi About page cuma ber PR-2 or 3

So, knowing this bit of information, you can use it to your advantage by creating links to and from your posts and pages.

Dengan mengetahui hal ini, kita dpt menggunakan sebagai suatu keuntungan dengan membuat link dari dan ke post/page kita

When you do this, and Google crawls a specific post on your site, and you happen to link back to another post, Google will follow along that link and pass on some “page rank juice”.

Dengan melakukan ini, google akan merayapi secara spesifik post di blog kita dan jika kita me-link ke posting lain, google akan mengikuti link tersebut dan memberikan “pagerank juice”

But just make sure your regularly link back to other posts and pages when you create new content.

Pastikan kita membuat linkback ke posting lain setiap membuat artikel baru

For example, say you create a new post, and while you’re creating it, you remember that you talked about a related topic on a previous post. You can then simply link back to that previous post and that will do the job.

Contohnya, saat membuat artikel baru kita ingat pernah membuat artikel dengan topic sama dan berkaitan, kita bisa membuat backlink ke artikel terdahulu tersebut

If you do this, it will help the Google bot understand how content in your blog relate to each other, and as a result provide you with better overall rankings.

Jika kita melakukan ini, akan membantu google bot mengerti bagaimana content di blog kita saling berkaitan dan hasilnya adalah overall rangkings yang bagus.

Begitulah kira-kira. Jadi sedikit tips lagi (yang ini dari sy), catat address posting kita ke notepad dan simpan agar lebih gampang saat membuat backlink, tidak harus membuka di tab baru.

Jadi pertanyaan perlukah membuat tautan di internal blog sudah terjawab. Tinggal prakeknya saja …….

Tetap semangat…..

Popularity: 100% [?]

Leave a Reply

35 Responses to “Perlukah membuat tautan di internal blog?”

  1. Comment by contoh tugas akhir

    Membuat link antar postingan memang perlu.

    [Reply]

  2. Comment by Fathul

    Makasih infonya,entar saya salin alamat2 posting yang diperlukan..eh tapi ngomong bagaimana buat linknya untuk blogspot.com ( gaptek bener sy ni )..bisa nggak kirim k email saya petunjuknya..mksh.

    [Reply]

    hpnugroho Reply:

    untuk memasukan link bisa dari menu yg ada toolbar, pilih yg gambar rantai atau gunakan edit html dan masukan kode <a href=”addres link”>Klik disini</a>

    [Reply]

  3. Comment by situs pasang iklan

    yups…setuju

    [Reply]

  4. Comment by hoza

    Om, bagi infonya ya. adress postingan kita di blogspot munculnya di bagian apa? tx

    [Reply]

    hpnugroho Reply:

    klo gak salah, di bagian edit post ada “edit” dan “view” …
    buat melihat address posting, lihat di view, biasanya saat hover, dibagian bawah browser ada tulisan alamatnya, atau klik kanan, copy shortcut atau copy link location …

    [Reply]

  5. Comment by Flower

    jadi kita harus linking ke alamat kita sendiri ya? emang nanti bisa nambah backlinks?

    [Reply]

    admin Reply:

    menambah backlink dari internal tentu saja …
    karena internal link juga berfungsi untuk penyebaran pagerank biar rata ke seluruh halaman blog ..

    [Reply]

  6. Comment by NM Iqbal - Instant Blog Finder Gratis

    Sudah menjadi rahasia umum kalau membuat internal link memang sangat perlu. Hal yang paling masuk akal yaitu ketika membuat internal link pada posting lain akan memudahkan Googlebot mengindex posting tersebut.

    Jadi sekali mampir dia “googlebot” bisa melaporkan posting ybs plus internal linknya.

    ————————————————————————————————–
    Mengumpulkan blog dofollow jadi lebih mudah dengan Instant Blog Finder.
    Download gratis di sini (full version)

    [Reply]

  7. Comment by yayah

    repot bgt sih sob.. pake di catat segala, klo di wordpress semoga sudah bisa dilakukan dengan assisten pribadi yaitu plugin, plugin daftar isi dan auto seo link adalah yang tepat untuk hal ini.. jangan lupa juga pake sitemap.xml, itu kesenengannya robot google lho

    [Reply]

  8. Comment by alfanesha

    perlu…tapi saya masih sangat gaptek…soalnya baru pertama buat blog cihh…
    bantuin dong…

    [Reply]

  9. Comment by download mp3 indonesia

    thanks infonya .salam kenal.

    [Reply]

  10. Comment by Jordan Sallach

    Fed up with getting low numbers of useless traffic for your site? Well i wish to inform you of a fresh underground tactic that produces myself $900 per day on 100% AUTOPILOT. I could be here all day and going into detail but why dont you merely check their site out? There is really a great video that explains everything. So if your serious about producing effortless hard cash this is the website for you. Auto Traffic Avalanche

    [Reply]

  11. Comment by World of Warcraft Game Card Generator

    Thanks so much for your downright post;this is the kind of thing that keeps me awake through my day. I have been looking around for this site after being referred to them from a buddy and was pleased when I was able to find it after searching for long time. Being a avid blogger, I’m glad to see others taking initivative and contributing to the community. Just wanted to comment to show my appreciation for your work as it is very interesting, and many writers do not get acknowledgment they deserve. I am sure I’ll visit again and will send some of my friends.

    [Reply]

  12. Comment by Chloe

    Thanks so much for this intelligent article;this is the words that keeps me awake through out these day. I’ve been searching around for this site after being referred to them from a buddy and was thrilled when I found it after searching for awhile. Being a demanding blogger, I’m happy to see others taking initivative and contributing to the community. I just wanted to comment to show my support for your work as it is very challenging to do, and many writers do not get acceptance they deserve. I am sure I’ll be back and will send some of my friends.

    [Reply]

  13. Comment by download vlc

    woah! you must get a lot of visitors here!

    [Reply]

  14. Comment by MOD Files

    Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog centered on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my viewers would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

    [Reply]

  15. Comment by cam

    good post …

    [Reply]

  16. Comment by telugu movies box office

    Hi my friend! I want to say that this post is amazing, nice written and come with almost all vital infos. I would like to peer extra posts like this .

    [Reply]

  17. Comment by buchen

    Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to search out somebody with some unique ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is one thing that is wanted on the net, somebody with a bit of originality. helpful job for bringing something new to the internet!

    [Reply]

  18. Comment by primakencana

    Artikel yang bagus serta menarik dan sedang saya perlukan, thanks..salam kenal

    [Reply]

  19. Comment by Genaro Chaconas

    I just couldn’t depart your web site prior to suggesting that I actually enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often to check up on new posts

    [Reply]

  20. Comment by Phil Pons

    Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely wonderful. I actually like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is really a great site.

    [Reply]

  21. Comment by office 7 serial key

    Hello, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

    [Reply]

  22. Comment by Swimsuite

    Thanks to get the document, really great.

    [Reply]

  23. Comment by chat webcam xxx

    And keep writing great stuff… I'm watching. :)

    [Reply]

  24. Comment by Thomas Mcfadden

    You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really one thing that I feel I’d by no means understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking ahead in your subsequent put up, I will attempt to get the grasp of it!

    [Reply]

  25. Comment by Rosalinda Obriant

    I conceive this site holds some very good info for everyone :D .

    [Reply]

  26. Comment by Tips For Beautiful Hair

    Excellent items from you, man. I’ve be mindful your stuff previous to and you are simply too magnificent. I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which in which you assert it. You are making it entertaining and you continue to care for to stay it smart. I can not wait to read much more from you. This is really a terrific website.

    [Reply]

  27. Comment by Erick Hawkinberry

    I will right away grab your rss feed as I can’t find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me know so that I could subscribe. Thanks.

    [Reply]

  28. Comment by Robby Isgur

    I’ve read some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to create such a fantastic informative web site.

    [Reply]

  29. Comment by Lola Piercey

    how can this happen yaixxx

    [Reply]

  30. Comment by andre

    thanks infonya mas bro, sangat bermanfaat

    [Reply]

  31. Comment by Temp Insure Ltd

    you are really a good webmaster. The site loading speed is amazing. It seems that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve done a wonderful job on this topic.

    [Reply]

  32. Comment by New Bingo Sites

    Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

    [Reply]